top of page
  • Foto van schrijverFonofilie

Equal Idiots - Eagle Castle BBQ (2017)

Bijgewerkt op: 11 sep. 2018

Dat er uit HUMO’s Rock Rally en de Nieuwe Lichting van Studio Brussel al eens schoon volk durft voort te komen, is al lang geen groot nieuws meer. Maar af en toe schiet er toch nog eens ééntje extra boven uit. Zoals de Equal Idiots bijvoorbeeld. Garagepunk van de bovenste plank. Het perfecte huwelijk tussen de White Stripes en de Ramones.


Na de eerste EP (met aanstekelijke doorbraakhit ‘Salmon Pink’), het succes op de Rock Rally en Nieuwe Lichting en een volgeboekte festivalzomer, was het - toch volgens de zuurpruimen en criticasters - tijd om te bevestigen. En dat doen de twee heren met glans met deze ‘Eagle Castle BBQ’.


‘Cover the Corpse’ heeft wat van de Strokes, maar doet vooral denken aan de cover van ‘Ca Plane Pour Moi’ die ze op Studio Brussel brachten. Uit ‘Salmon Pink’ kan u ongetwijfeld het refrein ondertussen wel meezingen, catchy als kleefkruid.


Veel tekst heeft ‘Hippie Man’ niet om het lijf, exact 6 zinnen. Maar alweer zo aanstekelijk dat zelfs Gwendolyn Rutten nieuwsgierig zou worden om die plantjes toch eens te proberen. ‘Toothpaste Jacky’ klinkt als Eels met een beetje Weezer, en is een een aangename rustpauze voor het tempo weer omhoog gaat in ‘Put My Head In The Ground’.


Een stuk donkerder en slepender dan weer in ‘Money Man Midas’, alsof Brutus hieraan heeft meegewerkt. De titeltrack als afsluiter is dan weer net iets minder. Een trager nummer, waardoor zanger Thibault wat zagend overkomt, en het net iets te duidelijk wordt dat hij toch niet de beste zanger is.



Toch een topplaat, gevuld met aanstekelijke garagepunk, catchy riffs en meezingrefreinen. Soms misschien wat veel van hetzelfde, maar zo goed en net genoeg afwisseling zodat het niet stoort. Enkel spijtig van de afsluiter. Daarnaast live ook gewoon stevig, grappig en meeslepend.


FFO: White Stripes, the Hives, Franz Ferdinand



FF

10 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page