top of page
  • Foto van schrijverFonofilie

Rage Against The Machine - The Battle of Mexico City (2000)

Bijgewerkt op: 11 sep. 2018

Op mijn lijst van favoriete muziekvideo’s staat deze Live DVD helemaal bovenaan. Als tiener had ik Rage Against The Machine net leren kennen met ‘Sleep Now With The Fire’ toen TMF, de ondertussen ter ziele gegane Vlaamse MTV, dit optreden toonde. Lang na bedtijd, maar gelukkig kneep de papa een oogje dicht.


De show was omgeven door intensiteit. Buiten de concertzaal stonden nog enkele honderden fans die geen ticket hadden kunnen bemachtigen. Opgehitste en gefrustreerde Ragers staan oog in oog met een nerveuze politiemacht. Er wordt gerammeld aan hekken en er vliegen stenen door de lucht.


RATM is dan ook altijd al politiek bezig geweest, en steunden ze de Zapatista beweging - iets wat de regering uiteraard wat minder leuk vond. Die steun komt trouwens ook weer terug in de tussenstukken op de DVD. En natuurlijk de Mexicaanse roots van Zack de la Rocha zelf, en het allereerste concert van Rage in Mexico.


Het lijkt wel of die energie van buitenaf doordringt tot in de concertzaal, en zowel Rage als het publiek er een extra militant en intens optreden van maken. Het begin van de show is het meest indrukwekkend: als Rage begint met ‘Testify’ begint de volledige massa te springen, en wordt de zaal een golvend mensentapijt. Iets wat zich op ‘Guerilla Radio’ gewoon nog eens herhaalt. Op elkaar gepakt als sardines en toch nog volop pogoënd. Ronduit waanzinnig.

Zoals niet onterecht op de DVD zelf staat: “the opening of each RATM show always feels like a grenade has gone off. But this night it was as if a truckful of bombs blew up as the band tore into the opening salvo of ‘Testify’ ”. Voor één keer geen onterechte ophemeling van een overijverige promoboy van de platenmaatschappij.


Nog een kippenvelmoment met de anticipatie op de eerste tonen van ‘Bombtrack’. Het a capella moment op het einde van ‘Know Your Enemy’. En natuurlijk is Tom Morello een tovenaar op de gitaar die indruk maakte op deze snotneus, net als de energie en overtuiging van een vuurspuwend Zack de la Rocha.

Voor mij een levensbepalend optreden toen, en zoveel jaren later nog steeds een topper van een DVD.



FF

4 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page